SUNUCU (SERVER) SİSTEMLERİ ÇÖZÜMLERİ
Kritik iş uygulamaları ve veri yönetimi için doğru sunucu çözümlerinin seçilmesi gerek iş sürekliliği gerek veri güvenliği için çok önemlidir. Firmamız, uzman satış ve teknik ekibiyle, bugün ve gelecekteki iş ihtiyaçlarınızı karşılayacak, başlangıç seviyesinden en yüksek seviyeye kadar, maksimum kapasite ve performans sağlayan sunucu modelleri ile satış öncesi ve sonrası katma değerli hizmetler sunmaktadır.
Yönetimi kolay ve aynı zamanda esnek, ölçeklenebilir ve ekonomik sunucu modelleri için HP, IBM, Dell, gibi lider üreticilerin iş ortaklığını yürüten firmamız; sunucuların temini, montajı, devreye alınması, işletim sistemi kurulması, yazılım ve donanım yapılandırma çözümleri sunmaktadır.
Verdiğimiz ilgili hizmetlerden bazıları
Satış öncesi analiz işlemleri
Kullanılacak uygulamalara göre kapasite planlaması
Mevcut sunucularla entegrasyon çalışmaları
Server konsolidasyonları
Kurulum, bakım ve destek hizmetleri
Sanallaştırma (Virtualization) Nedir?
Sanal sunucu teknolojisi, tek bir fiziksel ana makine üzerinde, birden fazla sunucu ve uygulama çalıştırabilmesini ve fiziksel donanımın sanal makineler (virtual machines) yardımıyla çok daha verimli kullanılabilmesini sağlayan, çeşitli yazılım ve donanım bağımlılıklarını ortadan kaldırarak, yeni ürün ve servis geliştirme maliyetlerinde büyük tasarruflar sağlayan bir yazılım çözümüdür.
Sanallaştırmanın Faydaları
Sanal makine kullanımı küçük, orta ya da büyük, her ölçekte şirket için oldukça önemli imkânlar sağlamaktadır. En önemli faydaları şunlardır;
Sunucu kapasitesini yüksek verimle kullanma imkânı sağlar
İhtiyaç duyulduğunda çok hızlı bir şekilde yeni sunucu oluşturulabilir.
Kuruluşun ölçeğine göre donanım maliyetlerinde %50’ye varan düşüş sağlanır.
İhtiyaç olduğu anda test veya yazılım geliştirme için yeni sunucular oluşturma olanağı sağlanmış olur.
Operasyonel kurulum ve bakım maliyetlerinde %80’e varan azalma görülür.
Herhangi bir problem anında, sanal sunucuları çok hızlı bir şekilde yeniden çalışır duruma getirebilme imkânı vardır.
Merkezi yönetim ile tüm sunucuları tek bir merkezden izleme ve raporlama imkânı sağlanır.
Sanal işletim sistemine kurulmuş olan herhangi bir uygulamayı, yeni bir ana bilgisayara geçilirken sanal işletim sistemini durdurup, işletim sistemi dosyasını yeni bilgisayara taşıdıktan sonra tekrar çalıştırarak kalınan yerden devam etme kolaylığı sağlanmış olur.
Windows altında eski sürüm Windows, Linux, Mac veya Linux altında Windows, Mac ( vs.) çalıştırılabilmiş olur.
VMWare Mimarisi
Sanal makine çözümleri incelendiğinde küçük, orta ve büyük her seviyeden şirket ve organizasyonun sanallaştırma ihtiyaçlarını en iyi karşılayabilecek çözümlerin başında gelen VMware, 1998 yılında ABD merkezli olarak kuruldu. İlk çözümlerini pazara 1999 yılında çıkaran VMware şu an pazarı yönlendiren birkaç kuruluştan birisidir. VMware topolojisinin hedeflediği yapı “sanal altyapı” (virtual infrastructure) olarak adlandırılır.
Altyapı genel olarak 3 bileşenden oluşmaktadır;
Her bir makinenin tam sanallaştırmasını sağlayacak yönetim yazılımı
Sanallaştırma temelli kaynak planlamasını sağlayacak planlama yazılımları
Yıkım onarımı (disaster recovery) gibi IT süreçlerinin başarılması için gereken otomasyon çözümleri
Depolanan verilerin, herhangi bir nedenle zarar görmesi, kurumların çalışma süreçlerinde ciddi zararlara yol açabilmektedir. Yaşanabilecek bir felaket durumu sonrasında, depolanan verilerin geri yüklenememesi, kurumun ticari faaliyetlerine son vermesine neden olabilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
Kurumlar için her geçen gün önemi artan ve hayati bir öneme sahip olan verilerin, yedeklenmemesi büyük risk oluşturmaktadır. Bu nedenle kurumlarda çalışma süreçlerine bağlı olarak, yedekleme sistemleri kurulmalı ve yedekleme işlemleri günlük olarak takip edilmelidir.
Yedekleme sistemlerinin kurulumu; yedeklenecek veri miktarı, yedekleme sıklığı, yedeklenen verinin zaman içerisinde değişme oranı ve maksimum veri kaybı gibi parametrelere bağlıdır. Bu sistemlerin, birden fazla sunucunun eş zamanlı yedekleme işlemini yapabilmesi, işletim sistemlerinin kayıt dosyalarını tam ve eş zamanlı olarak yedekleyebilmesi ve işletim sistemleri üzerinde çalışan veritabanı uygulamalarının (SQL, Exchange, Oracle vs) yedeklerini sistem kapatılmadan alabilmesi gerekmektedir.
Yedekleme sistemlerinde, sunucu (server) ve depolama birimleri üzerindeki verilerin; tam (full), artırımlı (incremental) ve farklı (differential) biçimlerde, manüel ya da belirlenen aralıklarda otomatik olarak alınabilmesi ve bu yedeklerin, tam ya da kısmi kurtarma işlemlerinde, veri kaybına uğramadan elde edilebilmesi mümkündür. Bu işlemlerin hem yerel hem de geniş alan ağı üzerinde yapılabilmesi ve oluşan sorunların sistem yöneticisine e-posta, sms gibi yollarla iletilebilmesi de son derece önemlidir.
Veri yedekleme işlemlerinin, mühendislik standartlarına uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için, kurumun çalışma süreçlerine paralel bir yedekleme politikasına ihtiyaç vardır. Yedekleme politikasının yerine getirilebilmesi için ise,
detaylı bir analiz çalışması yapılmalı ve politikanın problemsiz bir şekilde sürdürülebilmesi için yedekleme planı ortaya koyulmalıdır. Yedekleme planın işletilmesi ve zaman içerisinde ihtiyaçlara göre güncellenmesi, veri kaybı durumunda kurumun karşılaşacağı zararı en aza indirebilmektedir.
Yedekleme ve Geri Yükleme Alanında Sunduğumuz Çözümler
Yerel ve geniş ağ üzerinden merkezi yedekleme
SAN/NAS mimarileri üzerinde yedekleme
Sunucu bağımsız yedekleme (Server-Free Backup)
Uygulamaların eş zamanlı olarak yedeklenmesi (Online Backup)
Değişken bazlı ve sentetik yedekleme
Teyp ve disk bazlı yedekleme
Disk kütüphaneleri
Kademeli yedekleme (Disk Staging)
Anlık geri yükleme (Instant Recovery from Snapshots)
Sistem Kurtarma
Masaüstü ve mobil cihazların yedeklenmesi ve senkronizasyonu